marți, 9 iulie 2013

Scrisoare pentru Basarabia

Dragul meu prieten,

Eu știu foarte bine de unde vii și al cui ești, știu că amândoi avem aceeași mamă care ne-a învățat limba zâmbetului și a lacrimei și a dat sufletului nostru vibrația puternică a horelor și tânguirea doinelor. Ştiu că sentimentul patriotic şi uman care îi apropie pe oameni şi îi leagă de ţară nu poate fi înlocuit cu nimic. Avem în vine sângele bravilor daci și suntem parte a aceleiaşi istorii. Suntem urmaşii celor despre care ne-au vorbit bunicii noştri. Decebal va rămâne un exemplu de dăruire totala pentru binele  neamului, statul centralizat dac aflându-se la apogeul puterii sale sub domnia sa. Vlad Ţepeş , recunoscut pentru ambiția de a impune cinstea și ordinea are meritul de a fi pus pe tronul Moldovei pe cel mai mare voievod român, pe Ștefan cel Mare. De numele lui  Mihai Viteazul se leagă prima unire a tuturor românilor. Aceștia sunt eroii mei și ai tăi deopotrivă. De ce suntem despărţiţi de o graniţă ? Cum e posibil ca natura să despartă o istorie milenară comună ? „ Codru-i frate cu românul” îi auzi şi acum spunând pe bătrânii noştri, iar râul, ramul, munţii și câmpiile, nu sunt ale mele, nu sunt ale tale, sunt ale noastre, ale fiilor acestui pământ binecuvântat, aşa cum Ştefan cel Mare spunea că „Moldova nu este a mea, nu este a voastră, este a urmaşilor noştri, a urmaşilor urmaşilor noştri, în veacul vecilor !”. Cum e posibil ca pământul Europei sa fie împărţit după bunul plac al celor care deţin puterea când Dumnezeu a pus rânduială şi semn fiecărui neam ? De ce au crezut că dacă au forţă pot obţine ceea ce Dumnezeu a lăsat românilor de dincolo şi dincoace de Prut ?
Marea unire de la 1918 a însemnat dezvoltarea pe o treaptă superioară a comunităţii, a strâns între graniţele statului energiile şi capacităţile creatoare ale întregului popor român, a unit la scară naţională forţele politice şi patriotice.
Dragul meu prieten, ştim amândoi că ruşii au anexat Basarabia în mod abuziv, nedreptate care a dus la apariţia unei răni adânci şi dureroase în trupul viu al naţiunii române. Basarabia a îndurat arestări, deportări, munci forţate, familii dezmembrate, biserici pustii, cimitire fară cruci. Nicio măicuţă nu a spălat hainele ce s-au pătat cu sângele vărsat pe câmpul de luptă, îngropați în gropi comune și fără a avea parte de o slujbă creștină, fiii neamului nostru au devenit umbre deși toată viața, ei au crezut în Dumnezeu. Frumoasa noastră ţară a fost ruptă, iar Basarabia uitată.
Chiar dacă s-a spus că basarabenii s-au bucurat de intrarea trupelor sovietice în Basarabia, de fapt atunci a început adevăratul chin. Ei au fost trataţi intolerabil, neavând dreptul la egalitatea de şanse. Din acest motiv conducătorii au pierdut ceea ce era mai de preţ, respectul din partea poporului. Respectul se acumulează prin relevarea unor însuşiri care îţi conferă, cu timpul, preţuirea celor din jur. Din păcate oamenii renunţă la acest „respect” atunci când deţin puterea, se dezbracă de caracter, sau, cum se spune în popor, rămân fără „şira spinării”. Iar aceasta nu este numai o componentă indispensabilă a structurii noastre anatomice, ci şi a caracterului. Încă din cele mai vechi timpuri, românii au arătat dispreţ faţă de cei ce trăiesc pe spinarea altora, faţă de cei ce nu-şi află alt sens al existenţei decât în înrobirea, asuprirea, umilirea celor mai slabi decât ei.
Vreau să cred că prin dragoste şi credinţă vom aduce înapoi Basarabia, deoarece dragostea construieşte punţi şi uneşte conştiinţe. Ar trebui să construim un drum din dragoste către Basarabia, pentru că „Cel ce nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este credinţă.”(Ioan 4,8).
Bunătatea firească, necontrafăcută, solidaritatea cu cei în nevoie, demnitatea autentică  trebuie să ne ajute să acţionăm în consecinţă.
Dragul meu prieten de peste Prut, şi EU şi TU avem toate aceste calitaţi şi  nu trebuie să ne pierdem speranţa că ceea ce  înaintaşii noştri au realizat prin voinţa inimii şi a sufletului în 1918 se poate realiza oricând prin aceeaşi unitate de credinţă şi voinţă în Dumnezeu. TU al cui eşti? EU a cui sunt ? NOI suntem ROMÂNI în România Mare!


                                                Cu sufletul deschis,

                          una dintre nenumăratele tale prietene ce simt românește ca și tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu